Musikure

MEDION DIGITAL CAMERA MEDION DIGITAL CAMERA

De mest kendte tidlige musikure er nok de store engelske Edwardianske standure, som allerede fra starten af 1700 tallet kunne spille musik. Disse ure var i regelen udstyret med 8 klokker stemt i en enkelt toneart over en oktav. Kneblerne blev styret af en tromle med stifter nøjagtigt som på en valsespilledåse. Klokkespillet var opdelt i 4 sekvenser, således at det ved første kvarter spillede en strofe, ved halvtime 2 strofer, ved 45 min. 3 og endelig ved hel 4 strofer forud for timeslagene, der blev frembragt af en hammer, der slog på en metalstang, der af pladsmæssige grunde ofte var snoet i en spiral. Senere er det blevet populært at anvende valsespilledåser i urene, således at disse kan spille bestemte melodier oftest i forbindelse med timeslagene.

De mest kendte af denne type ure er givetvis Schwarzwalderurene, til daglig blot kaldet kukure. Disse bygges stadig i alle størrelser og prislag. For alle gælder, at der er monteret en gøgefugl af træ, som står i forbindelse med en 2-tonet luftbælg. Når bælgen aktiveres af urværket “kukker” gøgen. De allermindste ure har ofte kun gøgen til markering af tiden og denne kukker en enkelt gang hvert kvarter. Disse ure er kun forsynet med et enkelt lod. Næste størrelse indeholder også en spiralsnoet metalstang, der sammen med en hammer slår timeslag, idet gøgen kukker en gang før hvert slag. Ofte kukker gøgen også en gang ved halvtimerne. Disse har to lodder, hvor det ene driver urværket og det andet gøgen og slagværket. På de største modeller kommer musikken med i billedet. På disse driver et tredje lod en valsespilledåse, som afhængigt af størrelsen kan være isat stifter til en eller 2 melodier. Ved 2 melodier drejer valsen en halv omgang for hver. Melodien spilles efter timeslagene. På disse ure er gøgen skjult bag en trædør. Når den skal kukke åbner døren og den kommer frem og bevæger sig for hvert kuk, hvorefter den “går ind igen” og lågen lukkes. Herudover er urene forsynet med en række figurer, der bevæger sig sammen med gøg og timeslag og andre, der sættes i bevægelse, når melodien spilles. Disse ure har et tredje lod til musikværket og kan ofte gå en uge på et optræk. Det viste ur hænger i mit hjem. Det er en meget stor model med håndskåren trækasse med flotte detaljer. Når gøgen kukker og uret slår timeslag trækker klokkeren til høje i et reb, der får en lille klokke i tårnet til at bevæge sig. Når spilledåsen efterfølgende starter bevæger danserne på øverste balkon sig i en cirkel ind og ud af huset samtidig med, at de roterer om sig selv. Samtidig bevæger musikanterne i bunden sig fra side til side og vandmøllehjulet til venstre roterer. På skift spilles melodierne Edelweiss og Den glade vandrer. Uret er forsynet med en reguleringsarm således, at slag og musik kan slås til og fra ligesom det her en “natstilling”, hvor slag og musik stopper kl 21 og genstarter kl. 8. Der findes flere kvaliteter af spilledåser til disse ure. På det viste er værket bygget af Reuge med 21 toner, hvilket sikrer en perfekt lydoplevelse og placerer uret i topklasse blandt disse urtyper.

Jeg kan henvise til forhandlere af sådanne ure. Det viste eksemplar vil koste omkring 8.000 kr. fra nyt. Det er ikke til salg.